Makaron z boczkiem, pomidorami i mascarpone to smaczny obiad lub kolacja w 20 minut :). Idealna propozycja dla tych co lubią treściwie zjeść a nie mają czasu lub ochoty spędzać długiego czasu w kuchni. Pyszny makaron z dużą ilością kremowego sosu i wędzonego boczku.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 400 gram ulubionego makaronu
- ok 250-280 gram wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- 250 gram serka mascarpone
- puszka pomidorów krojonych
- trochę świeżej lub mrożonej natki pietruszki
- ser grana padano
- sól, pieprz
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę, boczek w paseczki,
- na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony boczek gdy wytopi się tłuszcz a boczek lekko podsmaży dorzucamy cebulkę,
- w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
- gdy boczek będzie podsmażony a cebulka ładnie zeszklona dorzucamy pomidory w puszce, całość dokładnie mieszamy i dusimy kilka minut żeby odparowało trochę wody z pomidorów, następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż serek się rozpuści i ładnie połączy z pozostałymi składnikami tworząc kremowy sos,
- gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z odcedzonym makaronem, ( nie musimy przelewać makaronu zimną wodą, dzięki czemu lepiej oblepi się z sosem),
- gotowy makaron z sosem przed podaniem oprószamy startym serem grana padano,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia