Pyszne i proste w przygotowaniu kruche ciasto z owocami i budyniem. U mnie akurat z gruszkami ale śmiało możemy użyć innych owoców np śliwek czy moreli 🙂 Tanie i z podstawowych składników które znajdują się w większości domów. Zawsze można po nie sięgnąć gdy mamy ochotę na coś słodkiego.
Składniki na kruche ciasto:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- 250 gram margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- owoce, u mnie 1 kg gruszek
- 1 litr mleka
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do oprószenia ciasta
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
- do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia,
- Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą część rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm, dziurkujemy widelcem, posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce u mnie obrane, przepołowione i wydrążone gruszki, posypujemy po nich cukrem wanilinowym,
- w garnku zagotowujemy 750 ml mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka, po zagotowaniu gęsty budyń ściągamy z ognia, wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po owocach,
- drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na warstwie budyniowej, lekko nakłówamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50-60 min do momentu aż ciasto ładnie się przyrumieni,
- upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,
Zdjęcia
Ciacho z budyniem, bardzo pyszne przepis świetny godny polecenia. Pozdrawiam