Kruche ciasto z owocami i budyniem

Kruche ciasto z owocami i budyniem

Pyszne i proste w przygotowaniu kruche ciasto z owocami i budyniem. U mnie akurat z gruszkami ale śmiało możemy użyć innych owoców np śliwek czy moreli 🙂 Tanie i z podstawowych składników które znajdują się w większości domów. Zawsze można po nie sięgnąć gdy mamy ochotę na coś słodkiego.

Składniki na kruche ciasto:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 szklanki mąki
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • owoce, u mnie 1 kg gruszek
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  • do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę do schłodzenia,
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą część rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 36×24 cm, dziurkujemy widelcem, posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce u mnie obrane, przepołowione i wydrążone gruszki, posypujemy po nich cukrem wanilinowym,
  • w garnku zagotowujemy 750 ml mleka wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka, po zagotowaniu gęsty budyń ściągamy z ognia, wykładamy i równomiernie rozprowadzamy po owocach,
  • drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na warstwie budyniowej, lekko nakłówamy widelcem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50-60 min do momentu aż ciasto ładnie się przyrumieni,
  • upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *