Ciasto Kruche kokosowo-śmietanowe

Ciasto kruche z kokosowo-śmietanową masą jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto z zeszytu mojej mamy, bardzo stary przepis u nas w domu gości bardzo często na stole i to nie tylko od święta :).

Składniki na ciasto:

  • 5 żółtek
  • 250 gram margaryny lub masła
  • 3 szklanki mąki ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 gram wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklana cukru

Przygotowanie:

  • do miski lub na stolnicę dodajemy składniki na ciasto kruche, przez chwilę siekamy nożem a następnie zagniatamy i dzielimy na dwie części jedna ma być trochę większa, owijamy w folię spożywczą. Mniejszą część wstawiamy do zamrażarki a drugą do lodówki na ok 1 -2 godziny do schłodzenia,
  • w międzyczasie do większego garnka wlewamy śmietanę, wsypujemy wiórki kokosowe i cukier. Mieszamy, nastawiamy na gaz i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia,
  • Ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki u mnie u wymiarach 40×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.,
  • białka wraz ze szczyptą cukru ubijamy na sztywną pianę, następnie delikatnie mieszamy z wystudzoną masą śmietanowo-kokosową,
  • gotową masę wykładamy i rozprowadzamy po kruchym spodzie,
  • na grubych oczkach tarki ścieramy zmrożoną mniejszą część kruchego ciasta i równomiernie wykładamy i rozprowadzamy po wierzchu,
  • ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (góra-dół) i pieczemy do momentu aż ciasto ładnie nam się zrumieni,
  • upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

8 Comments on “Ciasto Kruche kokosowo-śmietanowe”

  1. Witam serdecznie 🙂 Robiłam to ciasto w zeszły weekend, faktycznie jest przepyszne, ale jest jedno ale…Miałam problem z zagnieceniem ciasta z podanych proporcji składników. Musiałam dodać jakieś 100ml śmietanki 30%, dzięki czemu składniki sie połączyły i ciasto udało się zagnieść i po upieczeniu było ok. Pozdrawiam

    1. cieszę się że Pani smakowało :). Mi również zdarza się czasami że ciasto nie chce się zagnieść, wtedy dodaję trochę kwaśniej śmietany :). Od czego to jest zależne?, niestety nie wiem.

  2. U mnie nie dało się rozwałkować ciasta wyjętego z lodówki, przykleiło się wszystko do wałka i według mnie nie wyglądało to inaczej jak przed włożeniem do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *