Kotlety ruskie

Kotlety ruskie to smaczna propozycja na bezmięsny obiad. Proste w przygotowaniu z podstawowych i tanich składników które prawie zawsze znajdują się w domu :). U mnie w domu najlepiej smakują podane z surówką z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków, musimy wybrać gatunek dość mączysty
  • 250 gram twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia,
  • cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na patelni, gdy ładnie się zeszkli wtedy ściągamy z gazu i odstawiamy do przestygnięcia,
  • zimne ziemniaki i twaróg przeciskamy do miski przez praskę, dodajemy cebulę, sól,pieprz, mąkę, wbijamy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę,
  • z masy ziemniaczano-serowej formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, jeśli mamy możliwość schładzamy je w lodówce ok godzinę lub trochę dłużej aby masa się zbiła,
  • gotowe kotlety smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron, są dość delikatne więc musimy uważać przy ich przekręcaniu, nie robimy tego co chwilę. Smażymy z jednej strony, gdy się zarumieni dopiero delikatnie obracamy, ( ja do swoich kotletów nie dodałam mąki przez co przy przekręcaniu ich na patelni musiałam uważać aby mi się nie rozpadły, może nie najlepiej wyglądają ale smakują wyśmienicie :))

Zdjęcia

One Comment on “Kotlety ruskie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *