Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym to super pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Treściwe i sycące danie z podstawowych składników. Prostota, czyli to co lubię w kuchni najbardziej :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej
- 1 jajko
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 kubka/szklanki makaronu u mnie pene
- 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 3/4 szklanki kwasnej śmietany
- pół pęczka świeżego koperku
- 1 płaska łyżka mąki pszennej plus do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy. Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące,
- cebulę kroimy w kostkę i czosnek przeciskamy przez praskę,
- na dużej i głębszej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano z obu stron pulpeciki, następnie ściągamy je z patelni,
- na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy pulpety i zalewamy bulionem.,
- gdy bulion się zagotuje wrzucamy makaron, mieszamy i gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając ok 6 min,
- w misce mieszamy śmietanę wraz z łyżką mąki, koperkiem. Dodajemy 2-4 łyzki gorącego wywaru z patelni. Dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnie, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż makaron dobrze zmięknie i sos zgęstnieje,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Dzisiaj przygotowałam na obiad, wyszło pysznie.
Jutro robię na obiad, na pewno będzie mi smakować, bo uwielbiam takie polączenia. 🙂
Dałaś mi pomysł na przepyszny obiad. Dziś testowany i wyszedł super 😙
Dziękuję za przepis, nie dość że pysznie wyszło to nawet się nie narobiłam 😁
I ja tez zrobilam.. 😁 REWELACJA!
Wracam ciagle do tego przepisu gdyz jest pyszny i szybki w przygotowaniu.