Domowa Chałka

Pyszna, domowa aromatyczna chałka. Jest delikatna i puszysta, zdecydowanie nie da jej się porównać z kupną . U mnie w domu zniknęła zanim zdążyła dobrze ostygnąć 🙂

Składniki na ciasto:

  • 400 gram mąki pszennej
  • ok 140 ml letniego mleka
  • 60 gram masła
  • 60 gram cukru
  • 1 jajko i 1 żółtko rozmiar L
  • 25 gram świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • do posmarowania chałki : pozostałe białko, 2 łyżki mleka

Składniki na kruszonkę:

  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła w temp. pokojowej

Przygotowanie:

  • do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, wlewamy połowę ciepłego mleka i mieszamy. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10-15 min aż drożdże zaczną pracować,
  • masło/margarynę rozpuszczamy i odstawaimy do lekkiego przestygnięcia,
  • do gotowego rozczynu wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajko i żółtko, roztopione masło i zaczynamy wyrabiać stopniowo dodając pozostałe ciepłe mleko. ( w razie potrzeby możemy podsypać trochę więcej mąki lub dodać mleka),
  • ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, dno miski oprószamy mąką, wkładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50-60 min do wyrośnięcia,
  • po tym czasie ciasto przekładamy na blat/stolnicę oprószoną mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 równe części,
  • z każdej części formujemy/rolujemy wałek na długość ok 40 cm,
  • z gotowych wałków ciasta wyplatamy chałkę pamiętając aby końce ciasta dobrze ze sobą ugnieść i zlepić oraz zawinąć pod spód,
  • gotową chałkę przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia,
  • w tym czasie przygotowujemy kruszonkę: przekładamy wszystkie składniki do miseczki i wyrabiamy kruszonkę palcami,
  • pozostałe białko jaja roztrzepujemy z mlekiem, smarujemy nim chałkę sylikonowym pędzelkiem i posypujemy po wierzchu kruszonką,
  • chałkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ( góra-dół) i pieczemy ok 30 min aż ładnie się zarumieni do suchego patyczka,
  • po upieczeniu chałkę studzimy na kratce,

Zdjęcia

One Comment on “Domowa Chałka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *