Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym

Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym to super pomysł na prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Treściwe i sycące danie z podstawowych składników. Prostota, czyli to co lubię w kuchni najbardziej :).

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 kubka/szklanki makaronu u mnie pene
  • 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 3/4 szklanki kwasnej śmietany
  • pół pęczka świeżego koperku
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej plus do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego

Przygotowanie:

  • do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i wyrabiamy. Z wyrobionego mięsa formujemy pulpeciki które obtaczamy w mące,
  • cebulę kroimy w kostkę i czosnek przeciskamy przez praskę,
  • na dużej i głębszej patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano z obu stron pulpeciki, następnie ściągamy je z patelni,
  • na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy pulpety i zalewamy bulionem.,
  • gdy bulion się zagotuje wrzucamy makaron, mieszamy i gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając ok 6 min,
  • w misce mieszamy śmietanę wraz z łyżką mąki, koperkiem. Dodajemy 2-4 łyzki gorącego wywaru z patelni. Dokładnie mieszamy i wlewamy na patelnie, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż makaron dobrze zmięknie i sos zgęstnieje,

Zdjęcia

2 Comments on “Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *