Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu babka cytrynowo-kokosowa to pyszne ciasto na każdą okazję. Kwaskowo-słodka oblana polewą z białej czekolady i kokosową posypką smakuje wybornie :). Idealna dla wielbicieli cytrusowo-kwaskowych wypieków.
Składniki:
- 2 średnie cytryny
- 2 jajka
- 300 gram mąki pszennej
- 200 gram cukru
- 160 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 ml oleju
- 60 gram wiórek kokosowych plus wiórki do obsypania ciasta
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 gram masła/margaryny
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 70 gram białej czekolady
- 2 łyżki śmietany 12%
Przygotowanie:
- masło/margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia,
- cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok
- do miski wbijamy jajka i miksujemy je chwilę z mlekiem następnie cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olej, roztopioną margarynę/masło i skórkę z cytryn. Miksujemy do połączenia się składników, wsypujemy wiórki kokosowe, dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników aż powstanie jednolite ciasto,
- gotowe ciasto przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 55 min do suchego patyczka,
- upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, nakłuwamy wykałaczką. do pozostałego soku z cytryny wsypujemy cukier puder, dokładnie mieszamy aż się rozpuści, następnie przy pomocy pędzelka nasączamy jeszcze gorące ciasto i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- wystudzoną babkę wyjmujemy z formy, do miseczki rozkruszamy czekoladę i dodajemy do niej śmietanę. Wstawiamy czekoladę do kuchenki mikrofalowej i podgrzewamy, następnie mieszamy aż powstanie jednolita polewa,
- polewę z białej czekolady równomiernie rozprowadzamy po wystudzonej babce, na koniec posypujemy po wierzchu wiórkami kokosowymi. Odstawiamy w chłodne miejsce aż polewa stężeje,
Zdjęcia