Placki z kaszy gryczanej z boczkiem i parmezanem

Przepyszne placki z kaszy gryczanej z boczkiem i parmezanem to danie bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Posiłek idealny dla miłośników sytego jedzenia. U mnie w domu najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Podstawowe składniki a smak niebanalny :).

Składniki:

  • 200 gram kaszy gryczanej ( 2 woreczki) ja użyłam kaszy gryczanej białej
  • 200 gram boczku wędzonego
  • 2 duże jajka
  • ok 100 gram sera typu parmezan u mnie grana padano
  • 3-4 pełne łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok 2-3 minuty dłużej niż podaje instrukcja na opakowaniu, dzięki temu kasza będzie bardziej „klejąca” i użyjemy mniej mąki, ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia,
  • boczek kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnych oczkach,
  • do miski przekładamy wystudzoną kaszę, dodajemy boczek, ser. Doprawiamy do smaku. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita, gęsta masa,
  • placki nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na rumiano,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *