Przepyszne placki z kaszy gryczanej z boczkiem i parmezanem to danie bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Posiłek idealny dla miłośników sytego jedzenia. U mnie w domu najlepiej smakują z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Podstawowe składniki a smak niebanalny :).
Składniki:
- 200 gram kaszy gryczanej ( 2 woreczki) ja użyłam kaszy gryczanej białej
- 200 gram boczku wędzonego
- 2 duże jajka
- ok 100 gram sera typu parmezan u mnie grana padano
- 3-4 pełne łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- kaszę gotujemy w osolonej wodzie ok 2-3 minuty dłużej niż podaje instrukcja na opakowaniu, dzięki temu kasza będzie bardziej „klejąca” i użyjemy mniej mąki, ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia,
- boczek kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnych oczkach,
- do miski przekładamy wystudzoną kaszę, dodajemy boczek, ser. Doprawiamy do smaku. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita, gęsta masa,
- placki nakładamy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni z obydwu stron na rumiano,
Zdjęcia