Ciasto owocowa fantazja

Owocowa fantazja to przepyszne i lekko orzeźwiające ciasto na puszystym biszkopcie. Połączenie soczystych owoców i galaretki nadaje mu lekkości. Wyśmienite ciasto na każdą porę roku. Znika z talerza bardzo szybko :).

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • ok 600 gram ulubionych owoców, u mnie owoce z syropu. Brzoskwinie i owoce czerwone z puszki,
  • 2 galaretki u mnie przeźroczyste ale możemy użyć dowolnego smaku
  • 330 ml śmietany kremówki 30%, możemy użyć 400 ml w zależności jaką mamy wielkość śmietany
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • w międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia,
  • wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połówkę wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ( ja musiałam swój biszkopt lekko z wierzchu skroić gdyż wyrósł mi wysoki :)),
  • na biszkopt wykładamy rozdrobnione owoce,
  • gdy galaretka będzie już gęstawa i tężejąca wtedy rozprowadzamy ją po owocach i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje,
  • do miski przekładamy serek mascarpone i dobrze schłodzoną śmietankę. Dodajemy cukier puder i całość ubijamy. Ubitą masę śmietanową rozprowadzamy po biszkopcie,
  • wierzch ciasta oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *