Klopsy rybno-ziemniaczne zasmakują wielbicielom ryb oraz tym którzy za nią średnio przepadają :). Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i soczyste w środku. Świetnie smakują z domową surówką. Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- ok 600 gram rybnych filetów, u mnie opakowanie kostki z mintaja
- ok 300 gram ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 jajko L
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki czubate bułki tartej plus bułka do obtoczenia klopsów
- ok 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do ryb
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę,
- rozmrożony, osuszony filet mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w blenderze,
- cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy/szklimy na oleju,
- do miski przekładamy zimne przeciśnięte ziemniaki, rybę, wbijamy jajka, dodajemy cebulkę, bułkę tartą, koperek i przyprawy, ( w razie potrzeby możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej, w zależności jak mączystych ziemniaków użyliśmy),
- dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, dłońmi formujemy klopsy i obtaczamy je w bułce tartej,
- tak przygotowane klopsy wsadziłam jeszcze na ok godzinę do lodówki a następnie smażyłam pod przykryciem na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia