Pyszne kluchy pszenne na wodzie gazowanej z okrasą i twarogiem to tanie i proste danie. Coś z niczego :). Idealne dla miłośników mącznych, sytych i kalorycznych dań. Smak który uwielbiam. Ja zawsze podaje je z okrasą na smalcu..
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 pełne szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml),
- 1,5 szklanki wody mocno gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 250 gram twarogu półtłustego
- 1 duża cebula
- smalec/olej do smażenia
- opcjonalnie do okrasy wg upodobań boczek lub kiełbaska
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu/oleju ( z dodatkiem kiełbasy lub boczku jeśli mamy)
- do miski przesypujemy mąkę i sól. Wbijamy jajko, wlewamy wodę i mieszamy aż powstanie jednolite gęste ciasto,
- w garnku zagotowujemy wodę, solimy,
- gdy woda się zagotuje łyżkę zamaczamy w wodzie a następnie nabieramy nią małe porcje ciasta i wykładamy na wodę zamaczając łyżkę. Kluski gotujemy partiami ok 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na małym ogniu,
- ugotowane kluski wyciągamy z wody za pomocą łyżki cedzakowej i wykładamy na półmisek/talerz. Polewamy okrasą i posypujemy rozkruszonym twarogiem.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia