Ciasto Makowa Panienka

Ciasto Makowa Panienka

Ciasto makowa Panienka to przepyszne połączenie makowego biszkoptu z delikatną budyniową masą z dodatkiem galaretki. Polewa z białej czekolady sprawia że ciasto jest wyśmienite i nie wiadomo kiedy znika cała blacha:)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek L
  • 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml )
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki zmielonego maku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 gram masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gram białej czekolady
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  • upieczenie makowego biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie olej. Na koniec dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy ok 25-30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.,
  • 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem I masłem/margaryną. W pozostałem mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlewamy masę budyniową cały czas mieszając. Zagotowujemy i ściągamy z gazu. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy aż się w nim rozpuści,
  • wyciągamy ostygnięty biszkopt z blaszki, przekrawamy go na pół i jedną połówkę ponownie umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
  • gotową, gorącą masę budyniową rozprowadzamy po biszkopcie i przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki aż masa całkowicie stężeje.,
  • czekoladę rozkruszamy do miseczki, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po cieście i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *