Ciasto makowa Panienka to przepyszne połączenie makowego biszkoptu z delikatną budyniową masą z dodatkiem galaretki. Polewa z białej czekolady sprawia że ciasto jest wyśmienite i nie wiadomo kiedy znika cała blacha:)
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek L
- 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml )
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki zmielonego maku
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 gram masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 100 gram białej czekolady
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- upieczenie makowego biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie olej. Na koniec dodajemy mak oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowy biszkopt wylewamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół). Pieczemy ok 25-30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.,
- 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem I masłem/margaryną. W pozostałem mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlewamy masę budyniową cały czas mieszając. Zagotowujemy i ściągamy z gazu. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy aż się w nim rozpuści,
- wyciągamy ostygnięty biszkopt z blaszki, przekrawamy go na pół i jedną połówkę ponownie umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
- gotową, gorącą masę budyniową rozprowadzamy po biszkopcie i przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki aż masa całkowicie stężeje.,
- czekoladę rozkruszamy do miseczki, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Gotową polewę rozprowadzamy po cieście i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Mak suchy czy parzony?
suchy, kupiony gotowy do spożycia 🙂
Jakiej wielkości budynie?
standartowe. każdy o gramaturze 40 gram 🙂
a na blaszce 26/26 bedzie czy za wysoki wyjdzie
radziłabym zmniejszyć proporcje składników 🙂
a pani i tak jest wieksza ,wiec trzeba zniejszac składniki wolałaby sie trzymac przepisu
Witam robiłam ciasto szybkie i pyszne😘♡♡
Czy zamiast galaretki można dodać żelatynę ?
wydaje mi się że można spróbować 🙂