Przepyszne ciasto z jednymi z moich ulubionych ciasteczek. Istny raj dla łasuchów. Cała blacha znika w mgnieniu oka i każdy prosi o dokładkę! 🙂 Jeżyki to moje ulubione ciasteczka i chciałam stworzyć jakieś ciacho z ich wykorzystaniem. Wyszło obłędne!. Polecam każdemu spróbować :)!
Składniki na kruchy spód:
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 130 gram margaryny lub masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki :
- 2 opakowania ciastek jeżyków
- 700 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 gram serka mascarpone
- 1 puszka masy kajmakowej 400 gram
- 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
- przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia.,
- ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 20 min do momentu aż się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
- do dużej miski przelewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30%, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno,
- w międzyczasie do szklanki wsypujemy żelatyną i zalewamy ją połową szklanki zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do spęcznienia,
- gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować. Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy,
- gotową masę śmietanową wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie wstawiamy do lodówki aby masa stężała,
- 5 ciasteczek rozdrabniamy w blenderze na dość drobno. gdy masa śmietanowa stężeje do miski przekładamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej( musimy pamiętać aby wcześniej wyjąć serek z lodówki, musi być w temperaturze pokojowej aby masa się nie zważyła), do serka dodajemy masę kajmakową i rozdrobnione ciasteczka, całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników i powstania jednolitej masy, następnie masę wykładamy i rozprowadzamy po masie śmietanowej,
- pozostałe ciasteczka rozdrabniamy i dekorujemy nimi wierzch ciasta,
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki,
Zdjęcia
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/06/104294838_256469582471852_6533677041070384907_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/06/104430085_265695554771661_2647590209747651131_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/06/104216865_2965558526827399_3580098551941742563_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/06/104288939_749883999114031_7753972938100827216_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/06/104274391_3060292877380569_3709865192306069524_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/06/104100693_965999230502791_9009492746993335031_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/kasiawgarach.pl/wp-content/uploads/2020/06/104549667_209027080169091_7291527151878734156_n.jpg?resize=735%2C551&ssl=1)