Sałatka ziemniaczana, idealna do mięs i grilla

Sałatka ziemniaczana, idealna do mięs i grilla

Sałatka ziemniaczana która idealnie pasuje do mięs i dań grillowych. Przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do różnego rodzaju grillowanych mięs. Delikatna i chrupiąca. Wszyscy zawsze sięgają po dokładkę 🙂

Składniki:

  • ok 600 gram ugotowanych wcześniej ziemniaków
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mała czerwona papryka
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 jabłka typu winnego u mnie odmiana grany smith
  • 1 płaska łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do większej miski,
  • paprykę, ogórki i obrane jabłka również kroimy w kostkę i przekładamy do ziemniaków,
  • natkę pietruszki siekamy i przekładamy do pozostałych składników,
  • obrane jajka przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka które przekładamy do miseczki natomiast białka kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki,
  • żółtka rozdrabiamy widelcem, dodajemy do nich sok z cytryny, olej/oliwę, musztardę i majonez. Dokładnie mieszamy, tak powstały sos dodajemy do sałatki. mieszamy aż wszystkie składniki ładnie połączą się z sosem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • gotową sałatkę przekładamy do mniejszej miski i wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki do schłodzenia oraz aby składniki przeszły swoim smakiem,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *