Rybne kotlety siekane

Rybne kotlety siekane

Rybne kotlety siekane to bardzo smaczna alternatywa od tradycyjnego smażonego fileta rybnego w panierce. W mojej rodzinie ten przepis zrobił furorę! :). Kotleciki są mięciutkie w środku, soczyste a z zewnątrz chrupiące. Pychota!

Składniki:

  • ok 600 gram filetów rybnych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 gram sera żółtego
  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb, sól, pieprz
  • opcjonalnie trochę soku z cytryny

Przygotowanie:

  • rozmrożony i osuszone filety kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce o drobnych oczkach,
  • do miski przekładamy rybę ( możemy skropić ją sokiem z cytryny) i ser. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb,
  • do oddzielnej miski wbijamy jajka, dodajemy majonez oraz mąkę. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zawiesina.,
  • przelewamy ją do miski z rybą i serem. Dokładnie mieszamy
  • tak powstałą masę nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy z obu stron na rumiano,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *