Gulasz z piekarnika

Pyszny gulasz z piekarnika to super propozycja na treściwy i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad :). Polecam podawać z ziemniakami z wody i ulubioną domową surówką. Mięciutkie, dobrze doprawione mięsko sprawia że obiad znika z talerza w mgnieniu oka.

[wp_ad_camp_5]

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego, u mnie karkówka ale może być również mięso z łopatki lub golonki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu, najlepiej pikantnego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka,
  • do dużej miski przekładamy pokrojone mięso, cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie pozostałe składniki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, przykrywamy wierzch miski folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 h do zamarynowania,
  • następnie zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ok 70-80 minut. ( ja piekłam trochę dłużej gdyż lubię mięso wręcz rozpadające się 🙂 )

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

10 Comments on “Gulasz z piekarnika”

      1. Niestety, karkówka jest mięsem bagatym w tłuszcz i to nasycony. Podobna sytuacja jest w przypadku „chudego” boczku;). Mięso można zamienić na chudsze i powstanie pyszny a także zdrowy obiad:).

  1. Robiłam wczoraj pierwszy raz, wyszedł bardzo smaczny i nie wymaga aż takiego nakładu pracy jak gulasz, który gotowałam zawsze. Dziękuję za przepis!

  2. Przepychota 😋. Robiłam już kilka razy, moja rodzina pokochała, ja też, więc gulasz wejdzie na stałe do repertuaru. Pracy niewiele a efekt super. Dziękuję ❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *