Ciasto Brzoskwiniowa Wenus

Pyszne i efektowne ciasto brzoskwiniowa wenus to połączenie puszystego biszkoptu z brzoskwiniami i masą serowo-galaretkową. Lekkie i orzeźwiające. Idealne na każdą porę roku. 🙂

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek L
  • 1 i 1/4 szklanki cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 6 łyżek oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 4 galaretki brzoskwiniowe
  • ok 200 gram herbatników
  • 700 gram sera sernikowego z wiaderka
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego u mnie o pojemności 410 gram
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  • upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
  • wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połówkę wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia,
  • w międzyczasie 3 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia,
  • brzoskwinie wraz z syropem przelewamy do rondla/garnka. Blendujemy na gładko i nastawiamy na gaz. Zagotowujemy, ściągamy z gazu. Wsypujemy jedną brzoskwiniową galaretkę i mieszamy aż się rozpuści,
  • następnie gorący mus brzoskwiniowy rozprowadzamy po biszkopcie i układamy na wierzchu warstwę herbatników. Odstawiamy aż mus stężeje,
  • do miski przekładamy ser, miksując wlewamy cienkim strumieniem wystudzone galaretki. Mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy i rozprowadzamy ją po herbatnikach,
  • na masę serową kładziemy drugą połówkę biszkoptu, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje,
  • dżem brzoskwiniowy przekładamy do rondelka, zagotowujemy. Gdy dżem się zagotuje ściągamy z gazu. Wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Gorący dżem rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
  • gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia,

Zdjęcia

2 Comments on “Ciasto Brzoskwiniowa Wenus”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *