Pyszny gulasz z piekarnika to super propozycja na treściwy i nie wymagający dużego nakładu pracy obiad :). Polecam podawać z ziemniakami z wody i ulubioną domową surówką. Mięciutkie, dobrze doprawione mięsko sprawia że obiad znika z talerza w mgnieniu oka.
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego, u mnie karkówka ale może być również mięso z łopatki lub golonki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu, najlepiej pikantnego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pikantnej papryki
Przygotowanie:
- mięso kroimy w kostkę, cebulę w piórka,
- do dużej miski przekładamy pokrojone mięso, cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystkie pozostałe składniki. Całość bardzo dokładnie mieszamy, przykrywamy wierzch miski folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 h do zamarynowania,
- następnie zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ok 70-80 minut. ( ja piekłam trochę dłużej gdyż lubię mięso wręcz rozpadające się 🙂 )
Zdjęcia
Tlusty
moja karkówka była dość chuda więc gulasz wcale nie był tłusty 🙂
Niestety, karkówka jest mięsem bagatym w tłuszcz i to nasycony. Podobna sytuacja jest w przypadku „chudego” boczku;). Mięso można zamienić na chudsze i powstanie pyszny a także zdrowy obiad:).
Wcale nie
Dziś robiłam. Pycha!
<3
Robiłam wczoraj pierwszy raz, wyszedł bardzo smaczny i nie wymaga aż takiego nakładu pracy jak gulasz, który gotowałam zawsze. Dziękuję za przepis!
Przepychota 😋. Robiłam już kilka razy, moja rodzina pokochała, ja też, więc gulasz wejdzie na stałe do repertuaru. Pracy niewiele a efekt super. Dziękuję ❤️
Mozna nie przykrywac gulasz albo folia aluminiowa bo nie mam przykrycia ?
folią aluminiową można 🙂