Pyszne i efektowne ciasto brzoskwiniowa wenus to połączenie puszystego biszkoptu z brzoskwiniami i masą serowo-galaretkową. Lekkie i orzeźwiające. Idealne na każdą porę roku. 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek L
- 1 i 1/4 szklanki cukru ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 4 galaretki brzoskwiniowe
- ok 200 gram herbatników
- 700 gram sera sernikowego z wiaderka
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego u mnie o pojemności 410 gram
- 3 łyżeczki żelatyny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- upieczenie biszkoptu: białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie cały czas miksując wlewamy olej. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół), pieczemy ok 30 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia,
- wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, przekrawamy na pół. Jedną połówkę wkładamy ponownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia,
- w międzyczasie 3 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia,
- brzoskwinie wraz z syropem przelewamy do rondla/garnka. Blendujemy na gładko i nastawiamy na gaz. Zagotowujemy, ściągamy z gazu. Wsypujemy jedną brzoskwiniową galaretkę i mieszamy aż się rozpuści,
- następnie gorący mus brzoskwiniowy rozprowadzamy po biszkopcie i układamy na wierzchu warstwę herbatników. Odstawiamy aż mus stężeje,
- do miski przekładamy ser, miksując wlewamy cienkim strumieniem wystudzone galaretki. Mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy i rozprowadzamy ją po herbatnikach,
- na masę serową kładziemy drugą połówkę biszkoptu, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki aż masa stężeje,
- dżem brzoskwiniowy przekładamy do rondelka, zagotowujemy. Gdy dżem się zagotuje ściągamy z gazu. Wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Gorący dżem rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
- gotowe ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Galaretka ma być tylko wystudzona, czy tezejaca?
Płynne ale przestygnięte 😉