Pieczone udka z ziemniakami i marchewką

Pieczone udka z ziemniakami i marchewką to pyszna propozycja na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Podstawowe składniki. Danie które praktycznie samo się robi :).

Składniki:

  • 5-6 pałek z kurczaka u mnie 4 pałki plus 1 pojedynczy filet
  • ok 11 średnich ziemniaków
  • 2 większe marchewki
  • kilka łyżek oliwy/oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, ulubiona przyprawa do kurczaka

Przygotowanie:

  • oczyszczone pałki przekładamy do miski. Wlewamy trochę oliwy/oleju, wsypujemy przyprawę do kurczaka. Następnie każde udko dokładnie nacieramy aby ładnie pokryło się marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby mięso się zamarynowało. ( możemy kurczaka natrzeć przyprawami wieczorem poprzedniego dnia),
  • ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, obrane marchewki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do większej miski. Wlewamy trochę oliwy/oleju, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dokładnie mieszamy.,
  • na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warzywa, na nich układamy kurczaka,
  • gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ok 80 min. Pod koniec pieczenia ściągamy przykrycie aby kurczak mógł się zarumienić

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *