Pieczone udka z ziemniakami i marchewką to pyszna propozycja na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Podstawowe składniki. Danie które praktycznie samo się robi :).
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 5-6 pałek z kurczaka u mnie 4 pałki plus 1 pojedynczy filet
- ok 11 średnich ziemniaków
- 2 większe marchewki
- kilka łyżek oliwy/oleju
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, ulubiona przyprawa do kurczaka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- oczyszczone pałki przekładamy do miski. Wlewamy trochę oliwy/oleju, wsypujemy przyprawę do kurczaka. Następnie każde udko dokładnie nacieramy aby ładnie pokryło się marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby mięso się zamarynowało. ( możemy kurczaka natrzeć przyprawami wieczorem poprzedniego dnia),
- ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, obrane marchewki kroimy w plasterki. Warzywa przekładamy do większej miski. Wlewamy trochę oliwy/oleju, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dokładnie mieszamy.,
- na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warzywa, na nich układamy kurczaka,
- gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni (góra-dół) i pieczemy pod przykryciem ok 80 min. Pod koniec pieczenia ściągamy przykrycie aby kurczak mógł się zarumienić
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia