Pieczony filet rybny na młodej kapuście

Pieczony filet rybny na młodej kapuście to pyszne i proste danie obiadowe. Świetna lekka i sezonowa potrawa. Zasmakuje wielbicielom ryb.Ja podałam je z ugotowanymi młodymi ziemniakami.

Składniki:

  • 3-4 filety rybne u mnie mintaj ale może być dorsz lub inna ulubiona ryba
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • sok z połówki cytryny
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • ok 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

  • kapustę szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, koperek siekamy.,
  • na patelni na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, gdy się podsmaży dodajemy do niej kapustę i marchewkę. Dusimy do momentu aż warzywa zwiędną.
  • gdy warzywa zwiędną dodajemy pomidory z puszki oraz koperek. Smażymy ok 5 min co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.,
  • osuszony, rozmrożony filet rybny możemy podzielić na mniejsze kawałki. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb.,
  • kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy filety rybne. Na wierzchu ryby kładziemy/rozsmarowujemy trochę masła. ,
  • gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 min w zależności od grubości filetów, do momentu aż ryba ładnie się przypiecze.,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *