Pieczony filet rybny na młodej kapuście to pyszne i proste danie obiadowe. Świetna lekka i sezonowa potrawa. Zasmakuje wielbicielom ryb.Ja podałam je z ugotowanymi młodymi ziemniakami.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3-4 filety rybne u mnie mintaj ale może być dorsz lub inna ulubiona ryba
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 1 pęczek świeżego koperku
- sok z połówki cytryny
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
- ok 2 łyżeczki masła
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- kapustę szatkujemy, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, koperek siekamy.,
- na patelni na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, gdy się podsmaży dodajemy do niej kapustę i marchewkę. Dusimy do momentu aż warzywa zwiędną.
- gdy warzywa zwiędną dodajemy pomidory z puszki oraz koperek. Smażymy ok 5 min co jakiś czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.,
- osuszony, rozmrożony filet rybny możemy podzielić na mniejsze kawałki. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do ryb.,
- kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy filety rybne. Na wierzchu ryby kładziemy/rozsmarowujemy trochę masła. ,
- gotowe danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 min w zależności od grubości filetów, do momentu aż ryba ładnie się przypiecze.,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
W jakiej temperaturze powinien być nagrzany piekarnik?
ja nastawiałam na ok 180-200 stopni 🙂