Ciasto żabia ikra

Ciasto żabia ikra to efektowne i pyszne połączenie kruchego czekoladowego spodu z lekką masą budyniowo-owocową i galaretką. Ciasto powstało spontanicznie i wzbudziło sensacje na rodzinnej imprezie. Zajadali się dzieci i dorośli :).

Składniki na kruchy spód:

  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 130 gram margaryny lub masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 1300 ml zielonego soku typu kubuś lub pysio
  • 3 agrestowe galaretki
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania draży kokosowych, mogą być inne wg uznania
  • 1 szklanka śmietany 30%, można dać więcej, ja miałam akurat tyle 🙂
  • 3 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,kakao, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia.,
  • ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 20 min do momentu aż się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
  • ok litr soku wlewamy do garnka i gotujemy, w pozostałym Kubisiu/Pysiu mieszamy budynie i wlewamy mieszając do gotującego się soku, całość zagotowujemy i ściągamy z gazu, następnie dodajemy jedną galaretkę agrestową i mieszamy aż się rozpuści,
  • Gorący owocowy budyń wylewamy na ostudzony kruchy spód i odstawiamy do schłodzenia aż masa stężeje,
  • pozostałe 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia,
  • gdy masa budyniowa stężeje w 3-4 łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do spęcznienia, śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę.
  • gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować. do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy., ( jeżeli zwiększymy ilość śmietany w przepisie musimy pamiętać o proporcjonalnym zwiększeniu ilości dodanej żelatyny).
  • gotową śmietanę rozprowadzamy po masie budyniowej, rozsypujemy po wierzchu draże i odstawiamy ciasto do lodówki aż masa śmietanowa zastygnie.,
  • na koniec po wierzchu ciasta rozprowadzamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy gotowe ciasto na całą noc do lodówki.

Zdjęcia

One Comment on “Ciasto żabia ikra”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *