Ciasto żabia ikra

Ciasto żabia ikra to efektowne i pyszne połączenie kruchego czekoladowego spodu z lekką masą budyniowo-owocową i galaretką. Ciasto powstało spontanicznie i wzbudziło sensacje na rodzinnej imprezie. Zajadali się dzieci i dorośli :).

[wp_ad_camp_5]

Składniki na kruchy spód:

  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 130 gram margaryny lub masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Pozostałe składniki:

  • 1300 ml zielonego soku typu kubuś lub pysio
  • 3 agrestowe galaretki
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 opakowania draży kokosowych, mogą być inne wg uznania
  • 1 szklanka śmietany 30%, można dać więcej, ja miałam akurat tyle 🙂
  • 3 łyżeczki żelatyny

[wp_ad_camp_5]

Przygotowanie:

  • przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,kakao, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki. Następnie dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia.,
  • ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki na stolnicy oprószonej mąką, następnie przekładamy do blaszki o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy i nakłuwamy widelcem,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 20 min do momentu aż się zarumieni, po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
  • ok litr soku wlewamy do garnka i gotujemy, w pozostałym Kubisiu/Pysiu mieszamy budynie i wlewamy mieszając do gotującego się soku, całość zagotowujemy i ściągamy z gazu, następnie dodajemy jedną galaretkę agrestową i mieszamy aż się rozpuści,
  • Gorący owocowy budyń wylewamy na ostudzony kruchy spód i odstawiamy do schłodzenia aż masa stężeje,
  • pozostałe 2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia,
  • gdy masa budyniowa stężeje w 3-4 łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do spęcznienia, śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywną pianę.
  • gdy śmietana będzie ubita żelatynę podgrzewamy kilka sekund w kuchence mikrofalowej aby była płynna,musimy uważać aby jej nie zagotować. do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy., ( jeżeli zwiększymy ilość śmietany w przepisie musimy pamiętać o proporcjonalnym zwiększeniu ilości dodanej żelatyny).
  • gotową śmietanę rozprowadzamy po masie budyniowej, rozsypujemy po wierzchu draże i odstawiamy ciasto do lodówki aż masa śmietanowa zastygnie.,
  • na koniec po wierzchu ciasta rozprowadzamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy gotowe ciasto na całą noc do lodówki.

[wp_ad_camp_5]

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

One Comment on “Ciasto żabia ikra”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *