Kokosowy sernik na zimno

Kokosowy sernik na zimno to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste i szybkie w przygotowaniu. Delikatne i puszyste. Istny raj dla wielbicieli kokosa i serniczków :).

Składniki:

  • 300 gram herbatników
  • 150 gram masła
  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 600 ml śmietany 30%
  • 1 puszka gęstego mleka kokosowego 400 gram
  • ok 3 garście wiórek kokosowych
  • 45 gram żelatyny
  • 5 lub więcej pełnych łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

  • miksujemy/rozkruszamy herbatniki na drobny pył, 150 gram masła rozpuszczamy i łączymy/mieszamy z herbatnikami,
  • do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę herbatnikową, rozprowadzamy i ugniatamy po całości blaszki, następnie wstawiamy do lodówki na czas zrobienia masy serowo-kokosowej,
  • śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno,
  • do dużej miski przekładamy ser i mleko kokosowe. Miksujemy do połączenia się składników,
  • żelatynę mieszamy w 100 ml zimnej wody. Odstawiamy do spęcznienia. Gdy spęcznieje przygrzewamy ją kilka sekund w mikrofalówce (musimy uważać aby jej nie zagotować ). Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę- dwie masy serowej , mieszamy energicznie, wylewamy do masy i krótko miksujemy.
  • Następnie do masy serowo-kokosowej dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy szybko do połączenia się składników.,
  • gotową masę wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikowym spodzie, ciasto po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia i schłodzenia.,

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

7 Comments on “Kokosowy sernik na zimno”

  1. Czy żelatyna jest niezbędna? Bez niej ciasto się nie zsiadzie? Pytam bo nie lubię dodawać jej do ciast… a może można ją czymś zastąpić?

    1. niestety bez żelatyny masa się nie zsiądzie. Rozumiem że boi się Pani grudek. Jednak zapewniam że jeśli będzie postępowała Pani wg przepisu wszystko powinno się udać 🙂

  2. Witam,
    A jakich herbatników Pani użyła w tym przepisie?
    Na zdjęciu wyglądają na bardzo puszyste 😊 z góry dziękuję za odpowiedź

Skomentuj Kasia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *