Zawijasy z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą

Zawijasy z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą to pyszna i szybka kolacja lub ciepła przystawka na imprezę. Prosta w przygotowaniu. Wyśmienicie smakuje podana z domowym sosem czosnkowym 🙂

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół opakowania mrożonego, rozdrobnionego szpinaku ok 225 gram
  • pół opakowania serka sałatkowego typu feta półtłustego ok 140 gram
  • 1 kulka mozzarelli 100 gram
  • 1 jajko
  • sól i pierz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
  • na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mrożony szpinak i smażymy do momentu aż się rozmrozi.
  • następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser sałatkowy. Mieszamy i smażymy do momentu aż się ładnie rozpuści i połączy ze szpinakiem. Smażymy kilka minut aby odparował nadmiar wody ze szpinaku. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,
  • mozzarellę kroimy w paseczki,
  • rozwijamy płat ciasta francuskiego, smarujemy wystudzonym farszem. Układamy paseczki sera i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Tak przygotowane zawinięte ciasto wstawiłam na ok godzinę do lodówki do schłodzenia, jeśli nie mamy czasu to możemy pominąć chłodzenie.,
  • schłodzone ciasto kroimy w ok 1,5 cm paski, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do momentu aż ładnie się zrumieni.
  • szpinakowe zawijasy najlepiej smakują z domowej roboty sosem czosnkowym 🙂 https://kasiawgarach.pl/2019/07/10/sos-czosnkowy-sprawdzony-przepis/

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *