Kokosowy sernik na zimno

Kokosowy sernik na zimno to przepyszne ciasto bez pieczenia. Proste i szybkie w przygotowaniu. Delikatne i puszyste. Istny raj dla wielbicieli kokosa i serniczków :).

Składniki:

  • 300 gram herbatników
  • 150 gram masła
  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 600 ml śmietany 30%
  • 1 puszka gęstego mleka kokosowego 400 gram
  • ok 3 garście wiórek kokosowych
  • 45 gram żelatyny
  • 5 lub więcej pełnych łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

  • miksujemy/rozkruszamy herbatniki na drobny pył, 150 gram masła rozpuszczamy i łączymy/mieszamy z herbatnikami,
  • do blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy masę herbatnikową, rozprowadzamy i ugniatamy po całości blaszki, następnie wstawiamy do lodówki na czas zrobienia masy serowo-kokosowej,
  • śmietanę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno,
  • do dużej miski przekładamy ser i mleko kokosowe. Miksujemy do połączenia się składników,
  • żelatynę mieszamy w 100 ml zimnej wody. Odstawiamy do spęcznienia. Gdy spęcznieje przygrzewamy ją kilka sekund w mikrofalówce (musimy uważać aby jej nie zagotować ). Do rozpuszczonej żelatyny dodajmy łyżkę- dwie masy serowej , mieszamy energicznie, wylewamy do masy i krótko miksujemy.
  • Następnie do masy serowo-kokosowej dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy szybko do połączenia się składników.,
  • gotową masę wylewamy i rozprowadzamy po herbatnikowym spodzie, ciasto po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia i schłodzenia.,

Zdjęcia

3 Comments on “Kokosowy sernik na zimno”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *