Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym to proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Delikatny łosoś w kremowym sosie z dodatkiem świeżego koperku.. Palce lizać :)!
Składniki:
- 300 gram ulubionego makaronu
- 150 gram łosia wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego koperku
- ok 350 ml śmietany 12%
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- ser grana padano do posypania lub inny ulubiony
Przygotowanie:
- cebulę i łososia kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy,
- na rozgrzanej patelni na oleju/oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy do niej pokrojonego łososia i smażymy ok 4-5 minut.
- w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
- gdy łosoś się usmaży dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy koperek. Powstały sos dusimy ok 3-4 minuty.
- ugotowany odcedzony makaron łączymy wraz z sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem.,
Zdjęcia