Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym

Makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym to proste, pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Delikatny łosoś w kremowym sosie z dodatkiem świeżego koperku.. Palce lizać :)!

Składniki:

  • 300 gram ulubionego makaronu
  • 150 gram łosia wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • ok 350 ml śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser grana padano do posypania lub inny ulubiony

Przygotowanie:

  • cebulę i łososia kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy,
  • na rozgrzanej patelni na oleju/oliwie podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy do niej pokrojonego łososia i smażymy ok 4-5 minut.
  • w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
  • gdy łosoś się usmaży dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy koperek. Powstały sos dusimy ok 3-4 minuty.
  • ugotowany odcedzony makaron łączymy wraz z sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem.,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *