Jajka faszerowane serkiem topionym i szynką

Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu jajka faszerowane serkiem topionym i szynką. Idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska lub kolacja. Idealne na co dzień i od święta :).

Składniki:

  • 5 jajek L
  • 50 gram serka topionego śmietankowego
  • ok 80 gram szynki u mnie w kawałku
  • pół większego pęczka szczypiorku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupiny,
  • szynkę kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy,
  • obrane jajka przekrawamy na pół, żółtka przekładamy do miski,
  • do żółtek dodajemy serek topiony i rozdrabniamy widelcem aż powstanie jednolita masa jajeczna,
  • następnie dodajemy szynkę i 2/3 posiekanego szczypiorku, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy musztardę, majonez, doprawiamy do smaku i mieszamy do połączenia się składników,
  • gotowym farszem nadziewamy białka jaj, przekładamy na talerz lub do pojemnika. Po wierzchu posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
  • przed podaniem wstawiamy do lodówki do schłodzenia,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *