Ciasto owocowy kąsek to pyszne połączenie puszystego czekoladowego biszkoptu z delikatną maślaną masą z kaszy manny, owocami i galaretką. Pychotka ! 🙂
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka L
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki
Pozostałe składniki:
- 1 litr mleka
- 12 łyżek kaszy manny
- 5 łyżek cukru
- 125 gram masła
- ok 600 gram ulubionych owoców, u mnie owoce z syropu
- 2 galaretki u mnie truskawkowe ale możemy użyć dowolnego smaku
Przygotowanie:
- pieczemy biszkopt, ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cały czas miksując cukier, żółtka, wodę. Wyłączamy miksowanie, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy i wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 40×26 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 min do suchego patyczka, upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia,
- do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, gdy mleko zacznie się gotować dodajemy kasze manny, całość zagotowujemy i gotujemy chwilkę mieszając aż kasza zgęstnieje, ugotowaną kaszę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia,
- w międzyczasie galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia
- masło w temperaturze pokojowej miksujemy na gładki puch następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonej kaszy manny cały czas miksując do momentu powstania jednolitej masy,
- wystudzony biszkopt wyciągamy z blaszki, ścinamy wierzchnią skórkę i umieszczamy ponownie w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt możemy nasączyć np. herbatą z cytryną,
- gotową masę z kaszy manny wykładamy i rozprowadzamy po biszkopcie,
- na masę wykładamy rozdrobnione owoce,
- gdy galaretka będzie już gęstawa i tężejąca wtedy rozprowadzamy ją po owocach,
- gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc do całkowitego zastygnięcia
Zdjęcia