Imprezowe kuleczki z kapustką kiszoną i kiełbasą

Bardzo prosta i pyszna imprezowa przekąska która zniknie ze stołu w mgnieniu oka! :). Pyszne kuleczki z ciasta pizzowego z farszem z cebulki, kiełbasy i kapusty kiszonej to pomysł który powstał w mojej głowie spontanicznie a wywołał furorę wśród rodziny i znajomych :). Podawajcie koniecznie z domowej roboty sosem czosnkowym!. Mniam…

Składniki:

Przygotowanie:

  • kapustę odsączamy i siekamy. Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę.,
  • na patelni na rozgrzanym smalcu/oleju podsmażamy cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę i smażymy ok 3-4 minuty aż kiełbaska się ładnie podsmaży, następnie dodajemy posiekaną kapustę i smażymy wszystko kilka minut od czasu do czasu mieszkając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia,
  • gdy farsz wystygnie rozwijamy ciasto na pizzę, dzielimy na mniejsze kawałki kwadraty,
  • każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy w dłoni, łyżką na środek nakładamy porcję farszu i zawijamy ciasto do środka tworząc kuleczki i kładziemy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem w dół.,
  • gotowe kuleczki smarujemy przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Kuleczki pieczemy do momentu aż ładnie się zrumienią.
  • gotowe kuleczki podajemy na ciepło lub na zimno z sosem czosnkowym

Zdjęcia

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

2 Comments on “Imprezowe kuleczki z kapustką kiszoną i kiełbasą”

  1. Zachwyciły mnie Pani kuleczki i na pewno je wypróbuję, ale ponieważ mam w lodówce 2 ciasta francuskie do zużycia zastanawiam się, czy można byłoby je użyć do tych kuleczek?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *