Pyszny i prosty obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, cebulą i serem cheddar to danie idealne dla miłośników sytego i treściwego jedzenia. Moim domownikom bardzo przypadła do gustu. Jeszcze nie raz zagości na moim stole 🙂
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok 360 gram boczku wędzonego surowego
- 2 duże cebule
- 150 gram sera żółtego u mnie 100 gram goudy i 50 gram cheddara
- 2 jajka
- ok 200 ml śmietany 12 lub 18%
- przyprawy: 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, większa szczypta pieprzu,
- olej do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo, odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia,
- boczek kroimy w kostkę a cebulę w piórka,
- na patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy, gdy zacznie ładnie się rumienić dolewamy trochę oleju i dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy całość kilka minut aż cebula ładnie zmięknie. Ściągamy z gazu,
- sery trzemy na tarce o dużych oczkach,
- do miski wbijamy jajka, dodajmy śmietanę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zawiesina,
- na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka kropel oleju/oliwy i rozprowadzamy ją pędzelkiem po dnie,
- ziemniaki kroimy w 1-1,5 cm plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 1/2 pokrojonych ziemniaków, po nich rozprowadzamy połowę boczku z cebulą. posypujemy połową startego sera,
- na ser wykładamy warstwę pozostałych ziemniaków, posypujemy resztą sera. Po warstwie sera równomiernie wylewamy ( można przy pomocy łyżki) masę śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu rozprowadzamy pozostały boczek z cebulką,
- tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i zapiekamy bez przykrycia przez ok 40 minut do momentu aż ładnie się zrumieni,
- po upieczeniu możemy posypać zapiekankę ulubionymi świeżymi ziołami, np, natką pietruszki,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia