Sernik Izaura to przepyszny klasyk bardzo popularny w latach 80-tych . Sprawdzony przepis który dostałam od koleżanki. Wyśmienite połączenie czekoladowego ciasta z masą serową i polewą. Mniam.. ! 🙂
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 200 gram margaryny/masła
- 1,5 szklanki cukru 350 gram ( wszystkie składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 220 gram
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mleka 125 ml
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao 30 gram
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego z wiaderka
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru 350 gram
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 4 łyżki mąki pszennej 60 gram
- 150 gram masła lub margaryny
Składniki na polewę czekoladową:
- 1/3 kostki margaryny lub ok 84 gram masła
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta czekoladowego: do rondelka przekładamy margarynę, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao i cukier wanilinowy. Nastawiamy na gaz i gotujemy mieszając aż margaryna się roztopi i wszystkie składniki się z sobą połączą. Ściągamy z gazu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną masę czekoladową przelewamy do miski, miksując dodajemy żółtka i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy do powstania jednolitej, gęstej masy. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, ubite przekładamy do ciasta czekoladowego i delikatnie mieszamy szpatułką to połączenia się składników,
- tak przygotowaną masę czekoladową wylewamy i rozprowadzamy po blaszce do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając ok 3-4 łyżki masy na wierzch ciasta, zabieramy się do przygotowania masy serowej,
- w dużej misce miksujemy miękkie masło na puch, następnie dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy partiami ser z wiaderka. Do masy serowej cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a kolejno budyń i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników,
- Masę serową dość szybkim tempem wykładamy łyżką małymi porcjami na masę czekoladową, wyrównujemy na wierzchu,
- pozostałe 3-4 łyżki masy czekoladowej rozprowadzamy przy pomocy łyżki po masie serowej tworząc tzw. esy-floresy. Na koniec przy pomocy patyczka/wykałaczki możemy delikatnie przeciągnąć po cieście tworząc wzorki,
- gotowy sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok godzinę. Gdy się upiecze po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy go 15 min. A następnie odstawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia,
- do rondelka przekładamy wszystkie składniki na polewę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita polewa. Jeszcze gorącą polewę rozprowadzamy po przestudzonym cieście. Po wierzchu możemy posypać garścią wiórek kokosowych,
- tak przygotowany sernik przed podaniem wstawiamy na całą noc do lodówki,
Zdjęcia








Wspaniale się prezentuje, dawno nie piekłam 🙂
Na jaką blaszkę jest przepis?
36×24 cm jest informacja podana w przepisie :).
Pozdrawiam 🙂
Pyszne, uwielbiam to ciasto 🙂
Pycha. Dlugo sie wachalam nad Izaura . Przepis mi pasuje i pieke wlasnie 2 raz 😋😋 za 1 razem nie wiedzialam dokonca o co chodzi z tym szybkim wykladaniem lyzka ale sie uczymy. Mam nadzieje ze dzis bedzie srodek nie taki mokry 🙊🙈
Jak długo się piecze
Około 60 minut.
Podzieliłam na dwie blaszki okrągłe . Średnica 24 cm a druga 28 cm . 24 cm właśnie siedzi w piecu i serniczek urósł bardzo wysoki . Zaraz otwieram i ciekawe czy dużo opadnie :p .
Jest przepyszne. Moje ulubione. 😊🤤😘
Ciasto pyszne tylko niestety wyszło wilgotne i trudne do estetycznego podania. Co zrobić kolejnym razem żeby uniknąć takiego finału?
za wilgotna była masa serowa czy ciasto czekoladowe ?
A dlaczego właśnie ciasto wychodzi za wilgotne ? Ser ?
mi wyszło idealnie 🙂
Czy można sernik z wiaderka zastąpić serkiem homogenizowanym lub mascarpone?
wydaje mi się że można spróbować z mascarpone, są podobnej konsystencji 🙂
Jaki ser z wiaderka Pani poleca i używa ?? Jakiej firmy??
Dziękuję 🙂
Nie mam swojego ulubionego. Używam różnych firm, przeważnie poluję ma promocje 🙂