Sernik Izaura

Sernik Izaura to przepyszny klasyk bardzo popularny w latach 80-tych . Sprawdzony przepis który dostałam od koleżanki. Wyśmienite połączenie czekoladowego ciasta z masą serową i polewą. Mniam.. ! 🙂

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 200 gram margaryny/masła
  • 1,5 szklanki cukru 350 gram ( wszystkie składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml)
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 220 gram
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mleka 125 ml
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao 30 gram

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru 350 gram
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 4 łyżki mąki pszennej 60 gram
  • 150 gram masła lub margaryny

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1/3 kostki margaryny lub ok 84 gram masła
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

Przygotowanie:

  • Przygotowanie ciasta czekoladowego: do rondelka przekładamy margarynę, wlewamy mleko, wsypujemy cukier, kakao i cukier wanilinowy. Nastawiamy na gaz i gotujemy mieszając aż margaryna się roztopi i wszystkie składniki się z sobą połączą. Ściągamy z gazu i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną masę czekoladową przelewamy do miski, miksując dodajemy żółtka i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i miksujemy do powstania jednolitej, gęstej masy. Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, ubite przekładamy do ciasta czekoladowego i delikatnie mieszamy szpatułką to połączenia się składników,
  • tak przygotowaną masę czekoladową wylewamy i rozprowadzamy po blaszce do pieczenia o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając ok 3-4 łyżki masy na wierzch ciasta, zabieramy się do przygotowania masy serowej,
  • w dużej misce miksujemy miękkie masło na puch, następnie dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy partiami ser z wiaderka. Do masy serowej cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku a kolejno budyń i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Na koniec białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników,
  • Masę serową dość szybkim tempem wykładamy łyżką małymi porcjami na masę czekoladową, wyrównujemy na wierzchu,
  • pozostałe 3-4 łyżki masy czekoladowej rozprowadzamy przy pomocy łyżki po masie serowej tworząc tzw. esy-floresy. Na koniec przy pomocy patyczka/wykałaczki możemy delikatnie przeciągnąć po cieście tworząc wzorki,
  • gotowy sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok godzinę. Gdy się upiecze po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i zostawiamy go 15 min. A następnie odstawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia,
  • do rondelka przekładamy wszystkie składniki na polewę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita polewa. Jeszcze gorącą polewę rozprowadzamy po przestudzonym cieście. Po wierzchu możemy posypać garścią wiórek kokosowych,
  • tak przygotowany sernik przed podaniem wstawiamy na całą noc do lodówki,

Zdjęcia

5 Comments on “Sernik Izaura”

  1. Pycha. Dlugo sie wachalam nad Izaura . Przepis mi pasuje i pieke wlasnie 2 raz 😋😋 za 1 razem nie wiedzialam dokonca o co chodzi z tym szybkim wykladaniem lyzka ale sie uczymy. Mam nadzieje ze dzis bedzie srodek nie taki mokry 🙊🙈

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *