Pieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym to jedno z popisowych dań mojej mamy. Często gościła u nas na stole przy okazji różnych uroczystości :). Jest to dość duża proporcja, można sobie zmniejszyć ilość mięsa i sosu wg uznania.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 cała karkówka ok 1,5 kg
- 3 większe cebule
- 300 gram pieczarek
- olej do smażenia
- przyprawy: sól i pieprz
Składniki na zalewę:
- 9 płaskich łyżek cukru
- 7 łyżek octu
- 6 łyżek magi
- 9 łyżek wody
- 8 łyżek koncentratu pomidorowego
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- karkówkę kroimy w plastry, solimy i pieprzymy z obydwu stron i wstawiamy na kilka godzin do lodówki,
- umyte pieczarki kroimy w plasterki lub w kostkę
- cebulę kroimy w pół plastry i szklimy na rozgrzanej patelni na oleju,
- karkówkę obsmażamy na rumiano z obu stron,
- obsmażoną karkówkę kładziemy do naczynia żaroodpornego i przekładamy warstwami surowymi cebulą i surowymi pieczarkami.
- do rondelka/garna przekładamy wszystkie składniki na zalewę, podgrzewamy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą.
- tak przygotowaną zalewę rozprowadzamy równomiernie po wierzchu,
- gotową karkówkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i pieczemy pod przykryciem 1,5-2 godziny. pod koniec możemy zmniejszyć trochę temperaturę. Ja piekę zawsze trochę dłużej gdyż lubię gdy karkówka aż się rozpada :). Czas pieczenia zależy również od ilości mięsa którą użyjemy.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia