Pyszne domowe kopytka. Stary, sprawdzony przepis z zeszytu mamy. Wyśmienicie smakują zarówno na słodko oprószone twarogiem i cukrem jak i wytrawnie polane ulubionym sosem. Mogą być zarówno daniem głównym jak i dodatkiem do chociażby pieczonego mięsa :). Jest to duża porcja, możemy proporcjonalnie zmniejszyć.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków z odmiany bardziej mączystej
- ok 4 szklanki mąki pszennej ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 jajka
- sól i pieprz
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- w dużym garnku nastawiamy wodę na gaz,
- zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski, wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, solimy i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby możemy podsypać więcej mąki,
- z zagniecionego ciasta odkrawamy ok 1/4, przekładamy na stolnice oprószoną mąką. Z ciasta na desce dłońmi formujemy wałek, następnie nożem kroimy w ok 1-1,5 cm romby.,
- tak przygotowane kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym gazie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia,
- ugotowane kopytka wyjmujemy cedzakiem, przekładamy na półmisek i polewamy okrasą lub sosem.,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia