Pierś z kurczaka z porem w sosie śmietanowo-serowym to prosty i pyszny pomysł na obiad w 20 minut :). Treściwy i sycący posiłek z łatwo dostępnych składników. Cała rodzina zajadała się ze smakiem..
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ok 300-350 gram makaronu, u mnie świderki
- 1 duży por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 75 gram serka topionego śmietankowego
- ok 250 ml śmietany 12 lub 18 %
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- pół pęczka świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej/oliwa do smażenia
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy curry i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę do lodówki aby mięso przeszło smakiem przypraw,
- umytego pora kroimy w półplasterki,
- cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy,
- na rozgrzanej patelni na oleju podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, gdy się zeszkli dodajemy kurczaka i całość razem smażymy,
- w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,
- do usmażonego kurczaka dodajmy pora, mieszamy i dusimy do momentu aż por zmięknie,
- następnie dodajemy serek topiony, mieszamy do momentu aż ładnie się rozpuści i wlewamy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy, zagotowujemy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, chwilę razem podduszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.,
- gotowy sos mieszamy razem z odcedzonym makaronem, przed podaniem możemy oprószyć startym serem typu grana padano,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia