Ciasto poranna rosa

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto poranna rosa które wygląda bardzo efektownie :). Smakowite serowe kulki z dodatkiem kokosa, zanurzone w ucieranym cieście. Wzbudziło zachwyt wśród gości i domowników.

Składniki na kulki serowe:

  • 750 gram twarogu półtłustego
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki kakao

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 kostki margaryny lub 375 gram masła
  • 6 jajek
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • przygotowanie kulek serowych: do miski przeciskamy twaróg przez praskę. Wsypujemy cukier, wiórki kokosowe, kaszę manny. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy łyżką/dłońmi aż powstanie jednolita masa i wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą. Następnie dłońmi formujemy kulki które obtaczamy w kakao i odkładamy na talerz. Gotowe kulki na czas przygotowywania ciasta wkładamy do lodówki.
  • margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko zostawiając w szklance ok 2-3 łyżki mleka. Miksujemy aż powstanie jednolite gęste ciasto.
  • na dno blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy i rozprowadzamy ok 2/3 ciasta.
  • do pozostałego ciasta wlewamy odłożone mleko, wsypujemy kakao i miksujemy chwilę do połączenia składników. Ciasto kakaowe wylewamy i rozprowadzamy po białej masie.,
  • na wierzchu ciasta układamy kulki serowe,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 60 min do suchego patyczka i momentu aż ciasto się ładnie zrumieni.
  • upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.,

Zdjęcia

Ciasto poranna rosa jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl  Polecam!

About Kasia

Witam Cię serdecznie na moim Blogu. Nazywam się Kasia. Na co dzień jestem szczęśliwą żoną i mamą która kocha gotować i piec ciasta. Przez żołądek do serca :). Lubię bazować na łatwo dostępnych i prostych produktach. Wśród moich przepisów każdy powinien znaleźć coś dla siebie :).

View all posts by Kasia →

7 Comments on “Ciasto poranna rosa”

  1. Ciekawy pomysł, chociaż mam wrażenie, że to ciasto jest dość zakalcowate.
    3 szklanki cukru w całości? Masakra.

    1. To jest proporcja na dużą blachę ciasta. W smaku naprawdę nie jest mocno słodkie :). Taka jest konsystencja ciasta. W smaku bardzo dobre 🙂

    1. jest kakao, ja miałam już końcówkę więc dodałam go troszkę mniej przez co moje ciasto jest jaśniejsze 🙂

  2. 5 szklanek mąki??? czy na pewno tyle jest w przepisie? Nie chce nic krytykować. Pytam tylko czy to nie pomyłka.

    1. tak, 5 szklanek o pojemności 250 ml. Proszę zwrócić uwagę że jest to przepis na dużą blachę. 41×26 cm 🙂

  3. Pani Kasiu, prowadzi Pani bardzo fajnego bloga, który dostarczył mi kilku inspiracji w kuchni. Dziękuję za to. Ale, żeby nie było tak słodko, do beczki miodu muszę dołożyć łyżkę dziegciu. Mianowicie nieprawidłowo odmienia pani nazwę „kasza manna”. Poniżej przedeklinuję ją dla pani:
    M. (co?) kasza manna
    D. (czego?) kaszy manny
    C. (czemu?) kaszy mannie
    B. (co?) kaszę mannę
    N. (z czym?) z kaszą manną
    M. (o czym?) o kaszy mannie
    W. (o!) kaszo manno!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *