Ciasto poranna rosa

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto poranna rosa które wygląda bardzo efektownie :). Smakowite serowe kulki z dodatkiem kokosa, zanurzone w ucieranym cieście. Wzbudziło zachwyt wśród gości i domowników.

Składniki na kulki serowe:

  • 750 gram twarogu półtłustego
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
  • 100 gram wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki kakao

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 kostki margaryny lub 375 gram masła
  • 6 jajek
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 2 i 1/3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • przygotowanie kulek serowych: do miski przeciskamy twaróg przez praskę. Wsypujemy cukier, wiórki kokosowe, kaszę manny. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy łyżką/dłońmi aż powstanie jednolita masa i wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą. Następnie dłońmi formujemy kulki które obtaczamy w kakao i odkładamy na talerz. Gotowe kulki na czas przygotowywania ciasta wkładamy do lodówki.
  • margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko zostawiając w szklance ok 2-3 łyżki mleka. Miksujemy aż powstanie jednolite gęste ciasto.
  • na dno blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy i rozprowadzamy ok 2/3 ciasta.
  • do pozostałego ciasta wlewamy odłożone mleko, wsypujemy kakao i miksujemy chwilę do połączenia składników. Ciasto kakaowe wylewamy i rozprowadzamy po białej masie.,
  • na wierzchu ciasta układamy kulki serowe,
  • gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 60 min do suchego patyczka i momentu aż ciasto się ładnie zrumieni.
  • upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.,

Zdjęcia

4 Comments on “Ciasto poranna rosa”

    1. To jest proporcja na dużą blachę ciasta. W smaku naprawdę nie jest mocno słodkie :). Taka jest konsystencja ciasta. W smaku bardzo dobre 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *