Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto poranna rosa które wygląda bardzo efektownie :). Smakowite serowe kulki z dodatkiem kokosa, zanurzone w ucieranym cieście. Wzbudziło zachwyt wśród gości i domowników.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na kulki serowe:
- 750 gram twarogu półtłustego
- 3 żółtka
- 1,5 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml)
- 100 gram wiórek kokosowych
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki kakao
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 kostki margaryny lub 375 gram masła
- 6 jajek
- 5 szklanek mąki pszennej
- 2 i 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- przygotowanie kulek serowych: do miski przeciskamy twaróg przez praskę. Wsypujemy cukier, wiórki kokosowe, kaszę manny. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy łyżką/dłońmi aż powstanie jednolita masa i wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą. Następnie dłońmi formujemy kulki które obtaczamy w kakao i odkładamy na talerz. Gotowe kulki na czas przygotowywania ciasta wkładamy do lodówki.
- margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko zostawiając w szklance ok 2-3 łyżki mleka. Miksujemy aż powstanie jednolite gęste ciasto.
- na dno blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy i rozprowadzamy ok 2/3 ciasta.
- do pozostałego ciasta wlewamy odłożone mleko, wsypujemy kakao i miksujemy chwilę do połączenia składników. Ciasto kakaowe wylewamy i rozprowadzamy po białej masie.,
- na wierzchu ciasta układamy kulki serowe,
- gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 60 min do suchego patyczka i momentu aż ciasto się ładnie zrumieni.
- upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Ciasto poranna rosa jak i inne moje przepisy kulinarne znajdziesz na stronie aduparosnie.pl Polecam!
Ciekawy pomysł, chociaż mam wrażenie, że to ciasto jest dość zakalcowate.
3 szklanki cukru w całości? Masakra.
To jest proporcja na dużą blachę ciasta. W smaku naprawdę nie jest mocno słodkie :). Taka jest konsystencja ciasta. W smaku bardzo dobre 🙂
W przepisie jest dodane kakao a na zdjęciach ciasto jest jasne więc jak to jest z tym kakao?
jest kakao, ja miałam już końcówkę więc dodałam go troszkę mniej przez co moje ciasto jest jaśniejsze 🙂
5 szklanek mąki??? czy na pewno tyle jest w przepisie? Nie chce nic krytykować. Pytam tylko czy to nie pomyłka.
tak, 5 szklanek o pojemności 250 ml. Proszę zwrócić uwagę że jest to przepis na dużą blachę. 41×26 cm 🙂
Pani Kasiu, prowadzi Pani bardzo fajnego bloga, który dostarczył mi kilku inspiracji w kuchni. Dziękuję za to. Ale, żeby nie było tak słodko, do beczki miodu muszę dołożyć łyżkę dziegciu. Mianowicie nieprawidłowo odmienia pani nazwę „kasza manna”. Poniżej przedeklinuję ją dla pani:
M. (co?) kasza manna
D. (czego?) kaszy manny
C. (czemu?) kaszy mannie
B. (co?) kaszę mannę
N. (z czym?) z kaszą manną
M. (o czym?) o kaszy mannie
W. (o!) kaszo manno!