Rolada serowa nadziewana twarogiem i warzywami

Pyszna i banalnie prosta przystawka na imprezę lub kolację. Łatwo dostępne składniki, szybki czas przygotowania. Rolada serowa musi się schłodzić więc śmiało możemy ją przygotować dzień przed. 🙂

Składniki:

  • 300 gram sera żółtego w plasterkach
  • 200 gram twarogu półtłustego
  • 1 łyżka masła
  • kawałek papryki
  • kilka ciemnych oliwek
  • pół malinowego pomidora obranego ze skórki
  • kilka listków świeżej natki pietruszki
  • sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W blaszce o wymiarach 28×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia ułożyłam plasterki sera a następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika na kilka minut aby ser się rozpuścił.,
  • w tym czasie przyszykowałam nadzienie: do miski przełożyłam twaróg, masło i dokładnie rozmieszałam widelcem aby składniki się z sobą połączyły,
  • paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidora w kostkę, oliwki w plasterki,siekamy natkę pietruszki.
  • wszystkie pokrojone składniki farszu przekładamy do miski z twarogiem, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.,
  • gdy ser się rozpuści wyciągamy blaszkę z piekarnika.
  • na blat wyciągamy papier z serem z blaszki, na środku rozprowadzamy farsz i przy pomocy papieru do pieczenia zwijamy w rulon tworząc roladę,
  • tak przygotowaną roladę delikatnie przełożyłam na folię spożywczą i ciasno owinęłam tworząc tzw „cukierek”.
  • gotową roladę wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki do schłodzenia/stężenia.
  • po tym czasie wyciągamy z folii, kroimy w poprzek i układamy na półmisku.,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *