Pyszna i banalnie prosta przystawka na imprezę lub kolację. Łatwo dostępne składniki, szybki czas przygotowania. Rolada serowa musi się schłodzić więc śmiało możemy ją przygotować dzień przed. 🙂
Składniki:
- 300 gram sera żółtego w plasterkach
- 200 gram twarogu półtłustego
- 1 łyżka masła
- kawałek papryki
- kilka ciemnych oliwek
- pół malinowego pomidora obranego ze skórki
- kilka listków świeżej natki pietruszki
- sól oraz pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W blaszce o wymiarach 28×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia ułożyłam plasterki sera a następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika na kilka minut aby ser się rozpuścił.,
- w tym czasie przyszykowałam nadzienie: do miski przełożyłam twaróg, masło i dokładnie rozmieszałam widelcem aby składniki się z sobą połączyły,
- paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidora w kostkę, oliwki w plasterki,siekamy natkę pietruszki.
- wszystkie pokrojone składniki farszu przekładamy do miski z twarogiem, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.,
- gdy ser się rozpuści wyciągamy blaszkę z piekarnika.
- na blat wyciągamy papier z serem z blaszki, na środku rozprowadzamy farsz i przy pomocy papieru do pieczenia zwijamy w rulon tworząc roladę,
- tak przygotowaną roladę delikatnie przełożyłam na folię spożywczą i ciasno owinęłam tworząc tzw „cukierek”.
- gotową roladę wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki do schłodzenia/stężenia.
- po tym czasie wyciągamy z folii, kroimy w poprzek i układamy na półmisku.,
Zdjęcia
Czym można zastąpić oliwki?