Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu warstwowa sałatka jajeczna z tuńczykiem, serem oraz ogórkiem konserwowym. Idealna na kolację lub imprezę. Jest przepyszna, niebanalna i znika z talerza błyskawicznie :)!!.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 5 dużych jaj
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 większe ogórki konserwowe
- pół cebuli
- ok 150 gram sera żółtego w kawałku, u mnie gouda
- 50 gram zmrożonego masła
- 4-5 łyżek majonezu
- większa szczypta pieprzu
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek
- masło wstawiamy do zamrażarki aby lepiej się ścierało,
- ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,
- ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę,
- tuńczyka odlewamy z zalewy i rozdrabiamy widelcem,
- obrane jajka przepoławiamy, oddzielamy białka od żółtek,
- do miski na tarce o dużych oczkach ścieramy białka jaj, na białka wykładamy i rozprowadzamy starty ser. na warstwie z sera równomiernie rozprowadzamy kawałki odsączonego tuńczyka,
- po tuńczyku rozprowadzamy 2-3 łyżki majonezu, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach zmrożone masło.
- Kolejno wykładamy pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Smarujemy po wierzchu 2 łyżkami majonezu. Posypujemy szczyptą pieprzu.
- Po wierzchu na tace o drobnych oczkach ścieramy żółtka.,
- gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.,
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia