Warstwowa sałatka jajeczna z tuńczykiem

Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu warstwowa sałatka jajeczna z tuńczykiem, serem oraz ogórkiem konserwowym. Idealna na kolację lub imprezę. Jest przepyszna, niebanalna i znika z talerza błyskawicznie :)!!.

Składniki:

  • 5 dużych jaj
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 większe ogórki konserwowe
  • pół cebuli
  • ok 150 gram sera żółtego w kawałku, u mnie gouda
  • 50 gram zmrożonego masła
  • 4-5 łyżek majonezu
  • większa szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  • jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek
  • masło wstawiamy do zamrażarki aby lepiej się ścierało,
  • ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach,
  • ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę,
  • tuńczyka odlewamy z zalewy i rozdrabiamy widelcem,
  • obrane jajka przepoławiamy, oddzielamy białka od żółtek,
  • do miski na tarce o dużych oczkach ścieramy białka jaj, na białka wykładamy i rozprowadzamy starty ser. na warstwie z sera równomiernie rozprowadzamy kawałki odsączonego tuńczyka,
  • po tuńczyku rozprowadzamy 2-3 łyżki majonezu, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach zmrożone masło.
  • Kolejno wykładamy pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Smarujemy po wierzchu 2 łyżkami majonezu. Posypujemy szczyptą pieprzu.
  • Po wierzchu na tace o drobnych oczkach ścieramy żółtka.,
  • gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.,

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *