Sałatka z buraków, papryki i cebuli. Idealna jako surówka na zimę lub jako przystawka np do kanapek :). Przepis z mojego domu rodzinnego. Zawsze przygotowuje je moja mama. Palce lizać!.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na sałatkę:
- 3 kg buraków
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 kg cebuli
Składniki na zalewę :
- 1,5 szklanki octu ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 1,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- buraki gotujemy na miękko. Studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy
- w międzyczasie paprykę kroimy w paski, solimy i odstawiamy na chwilę aż puści soki,
- obraną cebulę kroimy w piórka, solimy i również odstawiamy na chwilę aż puści soki.
- wszystkie składniki na zalewę dodajemy do dużego garnka, zagotowujmy.
- do gotującej się zalewy wrzucamy odsączoną cebulę, ( po posoleniu cebula puści soki i trzeba ją odsączyć). Gotujemy ok 5 minut i dodajemy do cebuli odsączoną paprykę. Dokładnie mieszamy i gotujemy ponownie z 5 minut.
- po tym czasie odsączone buraczki dodajemy do zalewy z warzywami. Całość zagotowujemy. ( Jeśli uznamy że jest zbyt mało płynu możemy dodać trochę soku z odsączonych buraków). Próbujemy, w razie potrzeby możemy dosolić.
- Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych, suchych słoików. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia