Sałatka z buraków papryki i cebuli.

Sałatka z buraków, papryki i cebuli. Idealna jako surówka na zimę lub jako przystawka np do kanapek :). Przepis z mojego domu rodzinnego. Zawsze przygotowuje je moja mama. Palce lizać!.

Składniki na sałatkę:

  • 3 kg buraków
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 kg cebuli

Składniki na zalewę :

  • 1,5 szklanki octu ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

  • buraki gotujemy na miękko. Studzimy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Solimy
  • w międzyczasie paprykę kroimy w paski, solimy i odstawiamy na chwilę aż puści soki,
  • obraną cebulę kroimy w piórka, solimy i również odstawiamy na chwilę aż puści soki.
  • wszystkie składniki na zalewę dodajemy do dużego garnka, zagotowujmy.
  • do gotującej się zalewy wrzucamy odsączoną cebulę, ( po posoleniu cebula puści soki i trzeba ją odsączyć). Gotujemy ok 5 minut i dodajemy do cebuli odsączoną paprykę. Dokładnie mieszamy i gotujemy ponownie z 5 minut.
  • po tym czasie odsączone buraczki dodajemy do zalewy z warzywami. Całość zagotowujemy. ( Jeśli uznamy że jest zbyt mało płynu możemy dodać trochę soku z odsączonych buraków). Próbujemy, w razie potrzeby możemy dosolić.
  • Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych, suchych słoików. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *