Ciasto ucierane jogurtowe, kubeczkowe

Ciasto jogurtowe-kubeczkowe przygotujemy bez użycia miksera. Idealne pod każde owoce. Wyśmienicie smakuje ze świeżymi, sezonowymi owocami jak i z syropu :). Owoce nie opadają. Wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie :). Banalnie proste!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 jogurt naturalny o pojemności 400 ml. Kubek po jogurcie myjemy i odmierzamy nim kolejne składniki;
  • 1 kubek oleju rzepakowego
  • 1 kubek cukru
  • 3 kubki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce, u mnie puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta

Przygotowanie:

  • do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, olej. Dokładnie mieszamy, ja użyłam drewnianej łyżki.
  • umytym i wytartym do sucha kubkiem odmierzamy cukier, mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo po jednym kubku mąki, mieszając do powstania jednolitego, gęstego ciasta.
  • gotowe ciasto wylewamy i rozprowadzamy po blaszce o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • na wierzchu ciasta wykładamy owoce, u mnie odsączone z syropu i pokrojone brzoskwinie,
  • ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 50-60 min do momentu aż ciasto ładnie się zrumieni. Do suchego patyczka.
  • upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *