Zapiekane kotlety z piersi kurczaka na dwa sposoby urozmaicą codzienny lub okazjonalny obiad. Banalnie proste w przygotowaniu. Świetnie smakują zarówno z ugotowanymi ziemniakami jak i opiekanymi lub frytkami. Smaki które prawie każdy lubi.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 1 podwójna duża pierś z kurczaka
- 3-4 plasterki ananasa
- kilka większych pieczarek
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- pół średniej cebuli
- kawałek sera żółtego u mnie ok 70-100 gram
- sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
- bułka tarta do panierowania kotletów
- jajka do panierowania u mnie 3 sztuki
- olej do smażenia
- opcjonalnie trochę mąki pszennej do panierowania
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości),
- mięso obsypujemy z obu stron przyprawami,
- umyte pieczarki kroimy w kostkę lub półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy cebulkę. Gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku.
- gdy pieczarki się usmażą dodajemy do nich śmietanę, mieszamy i ściągamy z ognia.
- kotlety panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej,
- opanierowane kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na oleju z obydwu stron na rumiano.
- w międzyczasie trzemy ser na tarce o drobnych bądź większych oczkach, wg upodobania. Plastry ananasa kroimy w mniejszą kostkę.
- usmażone kotlety układamy na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy po ich wierzchu startym serem, po połowie rozprowadzamy pieczarki a na pozostałych ananasa,
- tak przygotowane kotlety wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia