Szarlotka siekana to bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto bez wyrabiania. Pyszny deser na każdą okazję. Fajna odmiana od tradycyjnej szarlotki. W mig znika z talerza, raj dla łasuchów.
[wp_ad_camp_5]
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej ( składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek cukru
- 250 gram margaryny lub masła
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek
- cynamon
- opcjonalnie 1-2 łyżki kaszy manny
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- obrane jabłka kroimy w mniejsze kawałeczki lub kostkę. Przekładamy do garnka, dolewamy kilka łyżek wody. Jabłka gotujemy co jakiś czas mieszając do momentu aż się rozpadną. Wsypujemy cynamon i dosładzamy do smaku. Przesmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Gdyby po wystygnięciu jabłka jabłka były lekko wodniste wsypujemy do nich kaszę manną i dokładnie mieszamy, dzięki temu unikniemy zakalca :).
- do miski przesypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę i rozdrobnioną na mniejsze kawałki margarynę/masło. Wszystkie składniki dużym nożem siekamy w misce przez kilka minut do momentu otrzymania sypkiego ciasta. Z możliwie jak najmniejszymi grudkami.
- ciasto przesypujemy i równomiernie rozprowadzamy po blaszce o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy i równomiernie rozprowadzamy przestygnięte jabłka.
- białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 6 łyżek cukru. Ubijamy na sztywną pianę, rozprowadzamy ją po jabłkach,
- gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 40 min, do suchego patyczka.
- po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia