Pyszne pierogi z farszem meksykańskim. Wyśmienicie smakują zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej. Podawane z ulubioną okrasą w mig znikają z talerza :). Czasem warto poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu widząc tą radość w oczach bliskich.
Składniki na ciasto:
- 550 gram mąki pszennej
 - ok 300 ml ciepłej wody
 - szczypta soli
 - 30 ml oleju
 
Składniki na farsz:
- 300 gram mięsa mielonego
 - 1 mniejsza zielona papryka
 - 2 pomidory
 - 1/2 puszki czerwonej fasoli
 - 1 cebula
 - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
 - 1 łyżeczka oregano
 - olej/oliwa do smażenia
 - sól, pieprz, słodka i ewentualnie ostra papryka
 
Przygotowanie:
- cebulę, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy do niej paprykę i pomidory.
 - Warzywa smażymy kilka minut a następnie dodajemy do nich mięso mielone i smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe,ok 20 minut.
 - Powstały farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oregano, bazylię i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy farsz do całkowitego ostygnięcia.
 - W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi.
 - Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, ciasto lekko rozciągamy w dłoniach i nakładamy farsz, zlepiamy.
 - gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu ok 3-4 min od momentu ich wypłynięcia,
 - po wyciągnięciu na talerz polewamy okrasą ( u mnie na smalcu podsmażona cebulka ),
 
Zdjęcia





                    
                    
                    
Uwielbiam pierogi :)pyszne!!
W którym momencie do farszu dodać czerwoną fasolkę? Nie znalazłam informacji w opisie przepisu.
razem z paptyką i pomidorami 🙂