Pyszne pierogi z farszem meksykańskim. Wyśmienicie smakują zarówno w wersji łagodnej jak i pikantnej. Podawane z ulubioną okrasą w mig znikają z talerza :). Czasem warto poświęcić trochę więcej czasu na przygotowanie obiadu widząc tą radość w oczach bliskich.
[wp_ad_camp_5]
Składniki na ciasto:
- 550 gram mąki pszennej
- ok 300 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- 30 ml oleju
Składniki na farsz:
- 300 gram mięsa mielonego
- 1 mniejsza zielona papryka
- 2 pomidory
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- olej/oliwa do smażenia
- sól, pieprz, słodka i ewentualnie ostra papryka
[wp_ad_camp_5]
Przygotowanie:
- cebulę, paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy cebulę, gdy ładnie się zeszkli dodajemy do niej paprykę i pomidory.
- Warzywa smażymy kilka minut a następnie dodajemy do nich mięso mielone i smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe,ok 20 minut.
- Powstały farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy oregano, bazylię i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy farsz do całkowitego ostygnięcia.
- W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło. W międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi.
- Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, ciasto lekko rozciągamy w dłoniach i nakładamy farsz, zlepiamy.
- gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu ok 3-4 min od momentu ich wypłynięcia,
- po wyciągnięciu na talerz polewamy okrasą ( u mnie na smalcu podsmażona cebulka ),
[wp_ad_camp_5]
Zdjęcia
Uwielbiam pierogi :)pyszne!!
W którym momencie do farszu dodać czerwoną fasolkę? Nie znalazłam informacji w opisie przepisu.
razem z paptyką i pomidorami 🙂